header-image2.png

Blog

Philantropy and Social Investments: Fostering Research and Innovation: New forms of financing and partnership PhiSi conference Amsterdam 2016During this conference we explored which forms of collaboration work best t [...]
Toekomstig Onderwijsbestel: Congres 2015: “Bestuurlijk-juridische lijnen van het toekomstig onderwijsbestel” NTOR / NVOR congres 2015 Op maandag 12 januari 2015 vond het congres, georganiseerd door de Nederlandse Verenigi [...]
Symposium Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie: Symposium en presentatie boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’ 13 november 2014 in Utrecht Het symposium ging over nieuwe economische realiteiten, over o [...]

Filantropie ook in Frankrijk!

Gisteren was ik, Carmen Cabo, voor Cabo & Partners, op de Nederlandse afdeling van het Lycée International van Saint-Germain-en-Laye bij Parijs. Op verzoek heb ik een workshop gehouden, informatie uitgewisseld en om vervolgens te discussiëren met belangstellenden van de Nederlandse afdeling van het Lycée met als onderwerp: filantropie en onderwijs.

Het Lycée International is de Franse variant van de Europese school met een voltijds Nederlandse taalafdeling met 200 Nederlandstalige leerlingen. Zij kunnen hier naar de basisschool en uiteindelijk worden zij in het Voortgezet Onderwijs opgeleid om met een volwaardig VWO diploma én Internationaal baccalaureaat van school te gaan. De Nederlandse afdeling wordt nu, net als andere Europese scholen, gefinancierd uit het Europese scholenbudget.

Deze zomer (2013) is besloten om, vanaf 1 januari 2014, de Nederlandse afdeling volledig te schrappen uit het Europese scholenbudget (40% van de totale bezuiniging). Hierdoor wordt de Nederlandse afdeling bij Parijs hard getroffen.
Deze bezuiniging betekent concreet voor Nederland een direct verlies van, op dit moment, 200 internationaal opgeleide, meertalige Nederlandse leerlingen waarvan een groot deel verloren gaat voor de Nederlandse universiteiten en economie. Deze leerlingen zijn samen met hun ouders de ambassadeurs van Nederland in het buitenland. Graag verwijs ik naar Eelco Keij die zich, terecht, hierover druk maakt. In februari 2014 verschijnt van hem hierover een boeiend manifest! 

Het Lycée International is een Franse openbare school, die volgens de Franse wet principieel gratis dient te zijn. Hierdoor kan het Lycée International juridisch in de problemen komen en kan de Nederlandse afdeling verzocht worden de school te verlaten. De Franse regering heeft zijn ongenoegen dan ook geuit bij de Nederlandse minister van Onderwijs over deze eenzijdige beslissing.
Totale privatisering zou datgene tot gevolg hebben wat juist niet gewenst wordt geacht: een elitaire school voor rijke kinderen. 75% van de ouders zijn mondiale Nederlanders, werken binnen de EU, zijn geen expats, kunnen geen duizenden euro’s per kind betalen en zullen noodgedwongen de school moeten verlaten. 

Gisteren hebben wij besproken hoe filantropie een onderdeel van de oplossing zou kunnen zijn om de Nederlandse afdeling toegankelijk te laten blijven voor de Nederlandstalige leerlingen. Enorm gedreven, enthousiaste medewerkers, ouders, MR leden, leerkrachten en de rector drs. J.F. Thijssen vechten voor het behoud en kijken vooruit om ook voor de toekomst te blijven bestaan. Ik was geraakt door hun strijdvaardigheid, enthousiasme en ondernemingszin. Dat geeft mij, als oud-leerling van het Lycée, moed! Het lycée heeft ook mij gevormd tot wie ik nu ben en wat ik kan en mag uitdragen. Dat heeft even niets met nostalgie te maken, maar met hoe ik in het leven mag staan.

Wij, Hans Korringa en Carmen Cabo, zijn enorm trots dat wij nu betrokken zijn bij de Nederlandse afdeling van het Lycée International. Samen kunnen we verder gaan nadenken hoe filantropie, sponsoring en fondsenwerving de weg naar een succesvolle toekomst zal zijn.

Cabo & Partners is ook te volgen via twitter: @cabo_carmen of #cabo-partners en #cabo&partners

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

cabo&partners.nl

Cabo & Partners is gespecialiseerd in het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij het organiseren van filantropisch beleid. Onze kernactiviteit is het organiseren hiervan door o.a. het professionaliseren van relatiebeheer, PR-beleid, (imago) marketing en de bijbehorende cultuurveranderingen.