header-image4.png

Blog

Philantropy and Social Investments: Fostering Research and Innovation: New forms of financing and partnership PhiSi conference Amsterdam 2016During this conference we explored which forms of collaboration work best t [...]
Toekomstig Onderwijsbestel: Congres 2015: “Bestuurlijk-juridische lijnen van het toekomstig onderwijsbestel” NTOR / NVOR congres 2015 Op maandag 12 januari 2015 vond het congres, georganiseerd door de Nederlandse Verenigi [...]
Symposium Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie: Symposium en presentatie boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’ 13 november 2014 in Utrecht Het symposium ging over nieuwe economische realiteiten, over o [...]

Quatorze Juillet

Protéger et partager: Tous solidaires!

Vandaag is het nationale feestdag in Frankrijk. Op 14 juli 1789 werd de Bastille in Parijs door opstandelingen als symbool van het Ancien Régime aangevallen en daarmee wordt de start van de Franse Revolutie herdacht. Frankrijk beroept zich op de spreuk: “Liberté, Égalité et Fraternité”.

Tegenwoordig kun je via je e-mail maandelijks je stem geven aan Franse goede doelen projecten. Maandelijks bekijk ik de voorstellen en geef ik mijn steun via een klik op “je vote”. De eerste drie projecten worden financieel ondersteund. Ik vind dat een mooie, hedendaagse en internationale manier van aandacht vragen en te steunen voor actuele goede doelen initiatieven. Wat mij betreft valt dat binnen de huidige invulling van “Liberté, Égalité et Fraternité”.

In het Noorden en Zuiden van Nederland is de zomervakantie weer begonnen en zullen velen weer naar Frankrijk trekken om vakantie te vieren. Het kan dan zijn dat je geïnteresseerd of zelfs gevraagd wordt om zelf een vereniging of stichting op te zetten voor het mooie kerkje in het dorp, ondersteunen van een zanggroep of een ander goed doel. Dat kan door een vereniging of stichting op te richten in Frankrijk of Nederland.

Eerst kort iets over Franse verenigingen en stichtingen. Een vereniging (association) is makkelijk en snel op te richten in Frankrijk. Een stichting (fondation) oprichten is ingewikkelder, maar wordt iets makkelijker gemaakt door een aantal recente wetswijzigingen. Als je naar de trendanalyse 2001-2010 kijkt voor Frankrijk en de goede doelen dan zie je dat er nog steeds belemmeringen zijn voor het oprichten van stichtingen. Dat heeft te maken met het van oudsher (tijdens het Ancien Régime) wantrouwen van de regering ten aanzien van particuliere initiatieven. In Frankrijk wordt vanaf 2003 gewezen op het feit dat de participatiesamenleving mogelijk is door het werk van de stichtingen. In 2008 is de Wet op Schenking veranderd waardoor er significant meer wordt gegeven voor het goede doel (+36% sinds 2001).

Je kunt ook een goed doel met een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) in Nederland oprichten en registreren bij de belastingdienst voor een Franse instelling. Het hebben van een ANBI-keur geeft de gever een belastingvoordeel. Ook als Nederlanders schenken aan deze Franse instellingen met een ANBI-keurmerk kunnen zij gebruik maken van de giftenaftrek. Misschien iets om over na te denken!

Bonnes vacances! Carmen Cabo

Cabo & Partners is een adviesbureau van Hans Korringa en Carmen Cabo en is gespecialiseerd in het ondersteunen van instellingen bij het organiseren van filantropisch beleid. Onze kernactiviteit is het organiseren hiervan door o.a. het professionaliseren van relatiebeheer, PR-beleid, (imago) marketing en de bijbehorende cultuurveranderingen.

Cabo & Partners is nu ook te volgen via twitter: @cabo_carmen

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

cabo&partners.nl

Cabo & Partners is gespecialiseerd in het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij het organiseren van filantropisch beleid. Onze kernactiviteit is het organiseren hiervan door o.a. het professionaliseren van relatiebeheer, PR-beleid, (imago) marketing en de bijbehorende cultuurveranderingen.