header-image5.png

Blog

Philantropy and Social Investments: Fostering Research and Innovation: New forms of financing and partnership PhiSi conference Amsterdam 2016During this conference we explored which forms of collaboration work best t [...]
Toekomstig Onderwijsbestel: Congres 2015: “Bestuurlijk-juridische lijnen van het toekomstig onderwijsbestel” NTOR / NVOR congres 2015 Op maandag 12 januari 2015 vond het congres, georganiseerd door de Nederlandse Verenigi [...]
Symposium Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie: Symposium en presentatie boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’ 13 november 2014 in Utrecht Het symposium ging over nieuwe economische realiteiten, over o [...]

Symposium Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie

Symposium en presentatie boek ‘Nieuwe Business Modellen; Samen Werken aan Waardecreatie’ 13 november 2014 in Utrecht

Het symposium ging over nieuwe economische realiteiten, over opnieuw leren organiseren in tijden van transitie. Voor een kans voor iedereen op welvaart en welzijn, nu en in de toekomst. Er is een systeemverandering nodig met een andere configuratie van actoren en transactiemiddelen.Theoretische kaders en praktische bouwstenen voor Nieuwe Business Modellen (NBMs) worden aangereikt in het nieuwe boek onder redactie van Jan Jonker.

Het symposium is een resultaat van vier jaar onderzoek dat op de Radboud Universiteit (Nijmegen School of Management) heeft plaatsgevonden naar nieuwe transactie ook wel business modellen wordt genoemd. Het boek is door tientalen mensen geschreven en is een resultaat van crowdthinking. 13 november was de dag van mensen ontmoeten, verhalen vertellen, luisteren, reageren en doen in Utrecht in de Domkerk. Wij waren erbij!

Tijdens de presentaties en workshops werd duidelijk dat we op weg kunnen gaan naar een WEconomy; de economie van anders, van ‘wij samen’. Het thema duurzaamheid rondom sectoren van zorg, energie, voedsel en onderwijs wordt gaande weg volwassen. Het is een beweging, een transitie, naar anders. Hoe dat vorm moet en kan krijgen is onvoorspelbaar en gaat gepaard met initiatieven die óók mislukken. De uitdaging van NMBs is om waardecreatie anders vorm te geven dan in de klassieke business modellen. Kern is dat het mogelijk is om NBMs bepaalde functies te ‘maken’ (materieel en immaterieel) die voor de betrokkenen van waarde zijn. Dat gebeurt vanuit een collectief en met inzet van gemeenschappelijke tijd, energie, creativiteit en daar waar gepast, met geld. Naast geld zou het mogelijk kunnen zijn om te ‘betalen‘ met punten, of energie? Is het mogelijk Hybride te Bankieren?

Wij zien dat, in ons dagelijks werk, bij goede doelen in het onderwijs, bij culturele instellingen, musea et cetera aan de slag wordt gegaan met filantropische middelen: geld, goederen, expertise, tijd, infrastructuur en dergelijke. Met het zelfde doel: namelijk community creëren en als het even kan in een circulaire economie. Dat is prachtig!

Het boek schijnt tools aan te bieden om mee aan de slag te gaan. Gelukkig wordt het zondag een regenachtige, herfstdag; een ultieme uitnodiging om ervoor te gaan zitten en te dromen hoe nu verder?!

Cabo & Partners is gespecialiseerd in het ondersteunen van instellingen bij het organiseren van filantropisch beleid. Onze kernactiviteit is het organiseren hiervan door o.a. het professionaliseren van relatiebeheer, PR-beleid, (imago) marketing en de bijbehorende cultuurveranderingen.
Cabo & Partners is nu ook te volgen via twitter: @cabo_carmen

 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

cabo&partners.nl

Cabo & Partners is gespecialiseerd in het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij het organiseren van filantropisch beleid. Onze kernactiviteit is het organiseren hiervan door o.a. het professionaliseren van relatiebeheer, PR-beleid, (imago) marketing en de bijbehorende cultuurveranderingen.